Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe 19. desember 2024 - 17:59
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut 16. desember 2024 - 16:41
Departementet vil avvente EU-avklaring om energikrav Kunnskapsdepoartemnetet er glad for at universiteter og høgskoler vil ha økt bevissthet rundt energiøkonomisering. Men det vil ikke ta stilling til finansielle løsninger nå.
Må rehabilitere bygg. Prislapp: 200 milliarder Energi- og klimamål og nye byggkrav fra EU innebærer en gigantregning for byggene i universitets- og høgskolesektoren, viser fersk rapport.
— Ikke skap en kunstig motsetning mellom teori og praksis Torsdag var det maratonhøringer i Stortinget om høyere utdanning. Der fikk regjeringens beskrivelse av «akademisering» av profesjonsutdanningene gjennomgå.
Felles retningslinjer for fusk kommer i juni Universitets- og høgskolerådet jobber med felles retningslinjer om fusk til alle universiteter og høgskoler. — Urettferdig hvis noen universiteter lar studenter slippe billigere unna, sier student Jørgen Østerberg.
To av tre forskere har foreldre med høyere utdanning: — Må motvirke dette For første gang har Statistisk sentralbyrå (SSB) sett på sammenhengen mellom foreldrenes utdanningsnivå og forskere i universitets- og høgskolesektoren.
Utvalg skal foreslå samordning av fuskeregler En arbeidsgruppe i Universitets- og høgskolerådet skal gå gjennom fuskereglene ved universiteter og høgskoler og vurdere hva som kan samordnes.
Når staten investerer i forskning, må forskningen være nyttig og resultatene må deles og tas i bruk Grønn og digital omstilling krever samarbeid med forskningsmiljøer som kjenner bedriftenes utfordringer og muligheter. Det brukes mye penger på å få til dette samarbeidet. Men gjør vi det på rett måte?
Krangler om praksiskrav til master. Ber om hjelp fra høyeste hold Universitets- og høgskolerådet ber om toppmøte for å løse floke rundt praksiskrav for masterstudenter i sykepleie.
UHR og NSO reagerer på SFU-kutt: — Regjeringen kaster barnet ut med badevannet De nasjonale konkurransearenaene er svært ettertraktede ordninger som har bidratt til å sette kvalitet på kartet. Derfor reagerer NSO og UHR kraftig når regjeringen uten særlig gode grunner velger å kutte ut ordningen for utdanning.
Innfører stipendordning: — Lovende fra Borch, men langt ifra nok I 2024 får 200 studenter fra fattige land stipend fra regjeringen. NSO-leder Oline Sæther er lettet, men håper det kommer mer.
Si meg, hva er de redde for? Nå skjer det igjen: Universitets- og høgskolerådet innstiller på nei til kartlegging av seksuell trakassering i akademia. Det er grunn til å snu.
Svein Stølen: — Det er trygt å være på Universitetet i Oslo Rektor Svein Stølen gikk fredag fra møte til møte med ansatte og studenter ved Universitetet i Oslo. — Dette er en alvorlig situasjon som preger institusjonen, sier han.
2016: «Fraksjonering» 2023: «Helt legitimt» Forrige gang noen markerte seg som en egen gruppe i finansieringsdebatten for universiteter og høgskoler ble det bråk. Slik er det ikke i dag.
Klager til Ola Borten Moe på lang saksbehandling i Nokut Universitetene og høgskolene mener de blir diskriminert når regjeringen bare bevilger ekstra penger til Nokuts saksbehandling av søknader fra fagskoler.
Studentleder: — Vi må prioritere hardere og få til en bedre arbeidsdeling Ola Borten Moes krav om strengere prioriteringer var tema da toppene ved universiteter og høgskoler møttes i Kristiansand tirsdag.
Forslag om belønning for å skrive på norsk Her er åtte forslag for å hindre at engelsk tar helt over i akademia.
Regningen er tredoblet og lansering er utsatt. Igjen Et nytt system skal sørge for at offentlig finansiert forskning blir åpent tilgjengelig for alle. Prislappen er tredoblet prosjektet er forsinket.
Rektorer ber om at skolepenger utsettes ett til to år Margareth Hagen og 20 andre rektorer frykter for konsekvensene dersom innføringen av studieavgift for internasjonale studenter innføres allerede i høst.
Solid støtte til å droppe alders- og kjønnspoeng Universitetene og høgskolene er gjennomgående positive til opptaksutvalgets omfattende forslag til forenkling av opptakssystemet.
Norge trenger flere med bachelor- og mastergrad Det er en udekket etterspørsel etter arbeidstakere med høyere utdanning både i privat og offentlig sektor. Framover er gapet forventet å øke, skriver leder av Universitets- og høgskolerådet, Sunniva Whittaker.
Statsråden bør lytte til sektoren Regjeringen underdriver betydningen av endringene de foreslår for Forskningsrådet, skriver stortingsrepresentant Kari-Anne Jønnes (H).
«Alle» institusjonene er på TikTok. Bare én heller mot å avvikle kontoen Universiteter og høgskoler er hyppige brukere av den kinesiske appen TikTok. Samtidig forbyr flere land at appen brukes av politikere i frykt for at kinesiske myndigheter skal få tilgang til sensitiv informasjon.
Årets høgdepunkt: Då regjeringa lytta til sektoren 2022 har vore som ein bibelsk katastrofeprofeti, meiner Nina Sandberg i Universitets- og høgskulerådet. Ho ynskjer seg fred til jul.
Felles appell til Stortinget om penger til FRIPRO Fire sentrale organisasjoner innen forskning samler seg om ett felles krav: 200 millioner kroner til en begrenset utlysning av FRIPRO i 2023.
94 strømforslag på Stortinget. Ingen nevner universiteter og høgskoler Lederen for Universitets- og høgskolerådet håper de ikke blir glemt i strømdebatten.
Vil ha ein ny distriktspolitikk Det er ikkje nok å verbalt satse på bygdenæringar, dersom ikkje politikarane er villige til å oppretthalde skolen, meiner Jenny Myklebust og Arna Meisfjord, som kjem med konkrete innspel til ein ny, norsk distriktspolitikk.
Ber om fast finansiering for å hjelpe forskere på flukt Scholars at Risk i Norge hjelper 15-20 forskere på flukt hvert år. Flere vil styrke ordningen. — Det er fint med heiarop, men det er midler som snakker høyest, sier lederen.
Forlagenes markedsmakt truer den akademiske friheten Kierulf-rapporten unnlater å berøre den trusselen mot akademisk frihet som utviklingen i markedet for akademisk publisering representerer.
Høringsinnspill: Ber om mer penger og tid Universitets- og høgskolerådet er sterkt bekymra for situasjonen i og rundt Forskningsrådet og konsekvensene for Forsknings-Norge.
UH-toppene møtes i Bergen. Skal diskutere budsjett i lukket møte Bråket rundt revidert nasjonalbudsjett er ikke på dagsorden under Universitets- og høgskolerådets representantskapsmøte, men vil «helt åpenbart» bli et tema på rektormøtet, sier generalsekretær Nina Sandberg.
Sterk økning i fusk, skjer det noe? «Det som savnes, er signaler om hva som nå skjer med dette sakskomplekset på sentralt hold», skriver professor Karl Øyvind Jordell.
Ukraina og norske universiteter I dagene fremover må vi tenke på hva vi som nasjon, som institusjon og som enkeltpersoner kan gjøre for å gjøre verden litt bedre. Inntil da uttaler vi vår avsky.
Fusk i koronaens tid Utfallet i saken om selvplagiat ved Universitetet i Agder påkaller et behov for en gjenopptakelseskommisjon, mener professor emeritus Karl Øyvind Jordell.
Stort sug etter kunnskap om kulturarv Vi er bekymret for at forskning på kulturarven vår vil marginaliseres i Langtidsplanen.
Tenk hva de nasjonale fagorganene innen helse og sosial kunne fått til sammen NFO-Bioingeniørfag åpner ballet og sender stafettpinnen videre til de andre Nasjonale fagorganene og oppfordrer dem til å være fremoverlente og målrettede.
Vår sektors fremtid endres dramatisk — Det er urovekkende at regjeringen velger å nedprioritere høyere utdanning og forskning, skriver styreleder i Universitets- og høgskolerådet, Sunniva Whittaker i sitt nyttårsinnlegg.
Nina Sandberg: Advarer mot B-tilbud i distriktene Tidligere Ap-politiker Nina Sandberg har skiftet ut politikken med Universitets-og høgskolerådet. Hun nøler ikke med å dømme sin «egen» regjerings statsbudsjett nord og ned.
Ikke rør rettssikkerheten vår - vi forventer løsninger Heller enn en omkamp om sensorordningen bør vi i fellesskap se på hvordan best ivareta hensynet til studentenes rettssikkerhet og utdanningskvalitet.
Ber justisministeren ordne enklere innreise for forskere Hvis en ordning med konvertering av vaksinedokumentasjon fra for eksempel USA lar seg gjøre ved ankomst til Frankrike eller Tyskland, må jo dette kunne la seg gjøre også ved innreise til Norge, mener Universitets- og høgskolerådet.
Varsler slutt på deltakelse i Fellesløft-ordningen — Da blir det ikke noe Fellesløft, sier UiT-rektor Dag Rune Olsen om at departementet ikke vil bevilge ekstra penger til ordningen.
Sjå direktesendinga frå Språkdagen Fleire kjende namn frå universitet- og høgskulesektoren skal i ilden under Språkdagen 2021.
Norge trenger en forsknings- og høyere utdanningsminister Universitets- og høgskolerådet (UHR) forventer at en ny regjering fortsatt prioriterer høyere utdanning og forskning, og sørger for en egen statsråd som ivaretar sektoren.
Gjenreising av Høgskolen i Nesna: Ingen trussel mot universitetenes autonomi Regjeringen og Stortinget kan vedta å gjenreise Høgskolen i Nesna som en selvstendig høgskole, uten at det truer autonomien til andre høgskoler eller universiteter.
Advarer ny regjering mot fortsettelse på Nesna — Vi er mot detaljstyring av sektoren. Det gjelder også i saken om nedleggelse av studiesteder som på Nesna. Vår holdning er at det er institusjonene og universitetsstyrene som skal styre dette, sier Sunniva Whittaker, leder for universitets- og høgskolerådet.
Ingen omstilling uten forskning Valgkampens hovedsak er klimapolitikk og grønn omstilling. Paradoksalt nok er forskningspolitikken fraværende.
Foreslår en felles publiseringstjeneste i sektoren En arbeidsgruppe nedsatt av Universitets- og høgskolerådet (UHR) foreslår å slå sammen de åtte plattformene som i dag finnes på enkeltinstitusjoner, til én felles nasjonal publiseringstjeneste.
På høy tid å åpne for utenlandske ph.d.-studenter og forskere Universiteter og høyskoler har ikke tid til å vente til en gradvis lettelse i restriksjonene en gang senere på høsten.
Her må ansatte og studenter ha gyldig koronapass for å komme inn — Det kan være at tiltaket anses som nødvendig som følge av vaksinemotstand, sier leder av Universitets- og høgskolerådet, Sunniva Whittaker.
— De presterer å kutte i forskningen til fordel for brus. Det er uhørt Flere reagerer kraftig på at forskning er gjort til det de kaller salderingspost i revidert nasjonalbudsjett.
Ingen penger til stipendiatene Bare ved Universitetet i Bergen melder halvparten av stipendiatene at de er mer enn en måned forsinket. Men regjeringen fant ingen penger til å forlenge stipendiatenes engasjement.
Refser Kunnskapsdepartementet for koronahåndtering Manglende involvering. Uklar rolle. Imøtekom ikke forventninger. Slik oppsummeres Kunnskapsdepartementet og Universitets- og høgskolerådets håndtering koronavåren 2020.
Kritikken mot Microdata.no treffer svært godt Microdata.no har flere fundamentale begrensninger, noe som har vært påpekt allerede fra starten av prosjektet for ti år siden, skriver Torbjørn Skardhamar og Torkild H. Lyngstad.
I fem år trodde Mats at han skulle bli sivilingeniør. Nå føler han seg lurt av universitetet I snart fem år har Mats Grendal trodd at han blir sivilingeniør til sommeren. — En glipp, sier Universitetet i Stavanger.
I sommer tar han over etter henne. I dag skjer det motsatte Til sommeren tar Olsen over jobben til Husebekk. Mandag skjer det motsatte, når Anne Husebekk tiltrer som ny leder for Universitets- og høgskolerådet.
Ansettelser og opprykk og den gjenstridige akademikeren I dag står vi i en uklar situasjon der satsning på bedre undervisning står i fare for å bli tolket som en karrierebrems for ambisiøse akademikere, skriver Ådne Danielsen.
Utenlandsstudenter vraker Norge: Skylder på manglende skolepenger Manglende skolepenger i Norge kan være en del av forklaringen, tror leder i Universitets- og høgskolerådet, Dag Rune Olsen.
Diskuterte arbeidslivsrelevans med Ap-lederen Dag Rune Olsen, leder for Universitets- og høgskolerådet, ville få Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet til å snu om arbeidsrelevans. Her er hva Støre kan love.
Dette koster ph.d.-forsinkelser den enkelte institusjon 355 millioner kroner i ekstra utgifter, anslår NTNU. Se hele oversikten her.
Må planlegge digital semesterstart Situasjonen kan raskt endre seg dersom smittetallene kryper oppover og tiltakene igjen må skjerpes, skriver Dag Rune Olsen.
Slik var kontakten mellom departementet og sektoren da krisen bygget seg opp Khrono har gjennomgått korrespondansen mellom Kunnskapsdepartementet og utdanningsinstitusjonene de to ukene fra korona-smitten ble bekreftet i Norge, til universiteter og høgskoler selv stengte dørene.
Samarbeid om veiledning i praksis er allerede på gang Praksis. Det etterlyste initiativet om nasjonalt samarbeid for praksisveiledning er allerede tatt, skriver Trine Grønn ved Universitets- og høgskolerådet.
UHR gjennom «bli ny»-prosess Organisasjon. Universitets- og høgskolerådet er blitt pusset opp for å bli en mer effektiv og tydelig medlemsorganisasjon for landets universiteter og høgskoler.
«Slutt å leke småkonger på hvert deres nes!» Studentleder Mats Beldo refser lederne ved landets universiteter og høgskoler for å være for dårlige til å samarbeide. — Det er en skikkelig teit argumentasjon fra rektor Svein Stølen om splittelse i sektoren, sier han.
Dere må evne å fornye dere Statssekretær Bjørn Haugstad har fire klare meldinger til sektorens ledere da han møtte Universitets- og høgskolerådet tidligere denne uka.
Nyeste artikler
Varslere står fram med alvorlige anklager mot Tromsø-professor
Har du planer om å mase på ungdommens utdanningsplaner i jula?
Khrono søker nyhetsjournalist
Regjeringen tvinger fram nye studiesteder. Nå står Kongsvinger for tur
En stortingsmelding bygd på ønsketenkning?
Mest lest
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut